Ани Станева и Wushu

Ани СтаневаДнес случайно попаднах на една новина, която ми зарадва душата и същото време ме вбеси, след като я прочетох до края.

Става дума за българската спортистка Ани Станева, която спечели шест златни медала от международния турнир по ушу в Хонконг.

Гледайки интервюто се хванах, че се усмихвам. Зарадвах се, че въпреки на техен терен и на техния спорт, все пак това момиче е успяло да пробие. На всичкото отгоре със собствени средства.

Ето и цитат от новината:

Младата ни надежда по бойни изкуства Ани Станева триумфира в Хонконг, където се проведе Световно първенство по китайски бойни изкуства. Българското момиче буквално разби конкуренцията и завоюва шест златни медала от 6-те дисциплини, в които участваше.

Ани Станева тренира китайски бойни изкуства от 6-годишна. Днес вече е на 21 години и има общо 26 златни медала. Последните печели миналата седмица в Хонконг, където се състезава в шест дисциплини. И печели шест медала.

Всяко състезание в Китай на Ани и на баща ѝ им излиза около 6000 лв. И това само за пътя и престоя там. Предварителната подготовка и екипите допълнително повишават сумата. А държавата по никакъв начин не помага с финансирането.

Ето и интервюто, което гледах:

Вероятно и Вие както и аз се подразних от факта, че те трябва сами да търсят начин да спонсорират това начинание. Било то със собствени средства или чрез рекламодатели.

Та взех да драсна едно писмо до министерството на младежта и спорта за да попитам относно финансовата подкрепа от страна на държавата, която бива ежегодно спонсорирана от нашите данъци.

Ето и писмото, което изпратих до министерството на младежта и спорта:

Здравейте.

Бих искал да Ви попитам, относно една българска спортистка.

Става дума за г-ца Ани Станева.
Тя е спортистка по бойни изкуства и днес разбрах, че се е върнала със 6 златни медала от Хонконг, където се е провело световно първенство по китайски бойни изкуства.

Бях силно изненадан, че това момиче ги е победило на тяхна земя и на техните „народни танци“ както каза баща и.

Пиша Ви защото в интервюто, което гледах, се спомена, че те сами финансират представянето си. Това ми се струва меко казано странно, при положение, че представляват цялата страна и мен включително като гражданин на Република България.

Та въпросът ми е:
Как би могло нашето министерство на младежта и спорта, да се само-задейства и да осигури финансова обезпеченост/независимост на тази девойка, за да може тя и баща и (който е и неин треньор) да продължават все така да прославят родината ни в тази не лека дисциплина? Не говоря само за еднократна помощ, говоря за подпомагане за всяко едно състезание и постижение.

Забележка: Това писмо е отворено и ще бъде публикувано както на моята страница, така и в социалните мрежи.
С нетърпение очаквам Вашият отговор.

Ето и какво получих днес като отговор от ММС:

Относно: Електронно писмо с вх. № ЕП 14-00-67/12.03.2016 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ,

По повод Ваше запитване за финансово подпомагане от страна на Министерството на младежта и спорта на участието на състезателката по бойни спортове Ани Станева в международни състезания, Ви уведомявам следното:
Министерството на младежта и спорта подпомага чрез лицензираните спортни федерации участието в състезания на състезатели по критерии на Програма за развитие на спорта за високи постижения за 2016 г.

АНТОАНЕТА БОЕВА
ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ ЕС

Надявам се някой да има представа какво означава това защото аз не разбирам дефиницията „Министерството на младежта и спорта подпомага чрез лицензираните спортни федерации участието в състезания на състезатели по критерии на Програма за развитие на спорта за високи постижения за 2016 г.“

Това означава ли, че това момиче е и ще бъде спонсорирано???

1 коментар за “Ани Станева и Wushu

  1. АНТОН ПЛАМЕНОВ АЧЕВ

    Здравей,
    Понеже имам представа как функционират нещата ще ти отговоря кратко: НЕ, няма да бъде финансирана. Финансирането отива за федерациите, които често само симулират дейност, а председателите им събират държавни пари и живеят от това. Освен това, ако Ани стане част от федерация, може да се окаже, че те ще я закопаят или ще има толкова интриги и интереси, че спорта ще остане на 3 план.

Коментарите са забранени.