Бездомни кучета в Горна Оряховица

Бездомни кучетаОт както се помня, бездомни кучета е имало в града. Да, но не и колкото са напоследък.

Във Facebook виждам какви ли не отзиви по темата… Коя институция била отговорна, кой не си вършел работата и тем подобни. Е да, но това са само отзиви, не видях някой да напише решение и то кардинално по проблема.

А проблем с бездомните кучена има и то доста сериозен

Тези бездомни кучета, до голяма част от случаите, се събират на глутници и по този начин, започават да бъдат заплаха не само за деца. Четох някаква статия за млад мъж на около 30, спортист (яко момче около 90 кг. канара) бива съборен на земята и зверски нахапан от подобна глутница. Не мога, а и не искам да си представям какво ще се случи, ако това е дете. Най-вероятно ще бъде изядено и родителите ще се наложи да го разпознават по дрехите.

Сега ще ми кажете „Животинките не са виновни

Нахапано дете
Дете, зверски ухапано от бездомно куче

Да, но ако нахапят/травмират вашето дете, друга балада ще засвирите.

Това, че общината е с вързани ръце или някой много го мързи да си свърши работата не е оправдание за общественото бездействие. Ето защо в подобни ситуации хората започват да решават проблемите си сами, чрез саморазправа или по свой собствен начин.

Ако няма институция, която да поеме отговорност за проблема, то аз съм сигурен, че ще се намерят хора с достатъчно огнестрелна сила, които да ни оттърват от пасмината вилнееща из града ни.
Замислям се за идеята да си закупя въздушна пушка и бройката им за месец драстично ще намалее. (отличен стрелец съм)

Не казвам, че решението ми е морално в случая – но ще бъде ефективно, поне докато някой приют от друг град, не си стоварят помиярите в нашия, което е редовна практика на отговрните институции в днешно време.

Румънците са си приели следния закон:
Бездомното куче се залавя от специализирана и обучена за това институция.
Ако не се намери осиновител до 2 седмцици – на кучето се прилага евтаназия

Общината, вземете се в ръце, за да не Ви изнесем от там.

5 коментара за “Бездомни кучета в Горна Оряховица

 1. еоу4шщ

  вие да сте чували за авторски права над снимката?

 2. Peycho Dimitrov Автор

  Да, чувал съм.
  Снимките са взети от публичното пространство и са с ниско качество. Също така не са използвани за комерсиални цели.

  Използвайте контактаната форма за да уточните коя от двете снимки е ваша фотография, плюс необходимия лиценз за нея.

  Royalty-Free
  Products for Resale
  Exclusive
  Non-Exclusive
  Web Ready Royalty-Free

  Поздрави.

 3. oblachka

  Мойта майка беше нападната от кучета в Горна Оряховица на центъра.Каза “ Заобиколиха ме към 7 кучета и започнаха да ми дърпат палтото.Добре,че беше дълго и дебело.Инак щях да съм нахапана.Добре,че мина случайно един човек и ме спаси“ Аз съм собственичка на две кучета,но мога да ви кажа,че има огромна разлика между улично куче,и домашно куче.Уличните са много опасни ! Особено когато са на глутница ! Само ли е,бяга ! Същото е както при вълците !

 4. Емилия Георгиева

  Здравейте,това което казвате не е точно така вярно.Знаете ли,защо кучетата по улиците нападат,знаете ли защо го правят,винаги има причина.Кучето напада единствено ако сте му сторили зло,ако осиновителя преди време го е малтретирал,бил и какво ли не.Аз лично от малка съм виждала големи на размер кучета,ни едно не ме е ухапвало,и защо,защото съм ги хранила,много често дори и да са на глутница кучетата,не нападат,аз също съм виждала кучетата на глутница,и те бягат,само като ги изгониш.Хубаво е децата да израстват с животните,домашно или улично куче,е едно и също,еднакви са,хората просто правят много грешки в живота,и трябва да сме по внимателни.Човека,е по опасен,от колкото те,защото ние допускаме грешки,и какво ли не им причиняваме.То наистина не са виновни те,а Ние.Аз също се грижа за бездомните дори и сега,задомявала съм,когато са се разболявали съм ги лекувала даже,храня ги всеки ден,кастрирани са и т.н.И на мене животните са ми много благодарни,че само щастие ми водят.Винаги има причина,това нещо може и човек дори да го направи,на дете.Кучето става агресивно само когато е било измъчвано преди или сега.Човека също,унищожава и съсипва самата природа,да не забравяме че,бог ги е създал,така и нас.И бог също знае истината за животните.В чужбина например няма такова нещо обгрижвани са с любов и няма бездомни и защо?Защото има приюти,глоби за тези който изхвърлят,така може да е и в България,стига човек да иска,да убиваш животно не е решение,а само го задълбочаваш,защото ще се появи друго,с години и години наред,заради безотговорността на човека.Това е самата истина и помислете малко на това,ако беше на моето дете,напротив щях да съм пак на същото мнение,защото знам истината и имам опит,с всяко животно,то това е добротата,човек да вярва и да знае истината.

 5. Peycho Dimitrov Автор

  Здравей Емилия.

  На практика, кучетата не винаги хапят ако си им направил нещо лошо. В по-голямата част от подобни конфликти между улични кучета и хора няма никаква предишна връзка между двете страни. Фактите сочат, че това са по-вероятно резултат от животински инстинкти или лоша среда на живот. Голяма част от тези кучета никога не са имали собственик, те са родени на улицата и са израснали там.

  Размерът на кучетата няма особена връзка с агресията на съответния индивид. Забелязал съм по-малките улични кучета да са по-агресивни от големите.

  Това, че теб никога не те е хапало улично куче не прави проблема по-маловажен. И мен не са ме хапали, но нямам желание да бъда нито пък да видя детето си ухапано от такова. Темата ми е насочена за това как общината трябва да спазват законите на република България и да се справят с проблема. Никъде не съм имал за цел да сравнявам хората с бездомни кучета, хората са къде-къде по-изобретателни престъпници.

  Относно грижата за бездомните кучета, чувствай се свободна да го правиш, не мисля че някой би имал нещо против ако това не стъпва върху някой закон или не представлява опасност за околните.

  Уличните кучета са като диви животни в градски условия, няма как да живеят по техните си правила без да създават проблеми в града. Териториалните им инстинкти, рефлекс за самосъхранение са корено различни от тези на домашно куче, което е израснало с хора и най-вероятно е получило някаква базова тренировка.

  Това, че ако вашето дете е нахапано…. хайде по-сериозно.
  Както казва поговорката: „И 100 тояги са малко на чужд гръб.“

  Поздрави.

Коментарите са забранени.